Akaratos gyerekek előadás

Akaratos gyerekek: Ki az úr a házban? 
Mit tegyünk, ha a gyermek irányít?

Egyre több szülő panaszkodik, hogy otthon a gyerekek szabják meg a szabályokat. A reggelek kaotikusak, minden étkezés veszekedésbe torkollik, mindig vita van az öltözésen, a fogmosáson, a lefekvésen vagy a leckeíráson. Vagy éppen nem lehet pár szót váltani egymással, elintézni egy telefont otthonról vagy akár más felnőttekkel akár csak néhány szót nyugodtan beszélni.

Miért van ez?

Sokan mondják, hogy mindez a gyerekkor velejárója, ezt vállaltad, amikor gyermeket vállaltál. Majd, ha felnő jobb lesz.
Mások szerint te vagy a hibás, mindent megengedsz neki, a fejedre nőtt, miért engedted?!
Megint mások úgy vélik a szülő-gyermek kapcsolat a legfontosabb, minden mást háttérbe kell szorítani, a kötődés sérül, ha nem engedsz a gyereknek.

De kinek van igaza?

Nos, valójában egyik oldalnak sem igazán.

A gyermeknek szüksége van vezetésre, irányításra. Ő születésekor egy kis patak, ami az évek során hömpölygő folyammá növi ki magát, de ahhoz, hogy növekedni tudjon, ahhoz, hogy „ne folyjon szét” szüksége van a két partra is, amely körbeveszi őt, azaz határokra, irányításra. És nem azért, hogy a felnőttnek legyen igaza, hanem azért, mert

– a határok biztonságérzetet nyújtanak a számára,
– ha képlékenyek a határok, bizonytalanabb lesz a világban, nem találja a helyét, keresni kezdi a kapaszkodókat és végül máshol találja meg azokat (pl. rossz szokásokban, önnyugtatásban stb.)

A sikeres nevelés kulcsa a szülő-gyermek közötti jó kapcsolat és a szeretet. De a jó kapcsolat nem egymás mellé rendeltséget jelent, nem haverok vagyunk, akik jólérzik magukat együtt, hanem vezetők, akik mutatják a gyereknek az utat (és persze, közben lehetünk néha haverok, tréfásak és játékosak vagy lelki társak, akik meghallgatják, megvigasztalják, de közben vezetőnek is kell maradnunk).

Ha ugyanis nem vagyunk vezetők:

  • a gyermek elbizonytalanodik,

  • emiatt próbálja újra megteremteni a biztonságérzetet saját magának,

  • ennek érdekében elkezdi átvenni az irányítást az élete dolgai felett,

  • ám még csak gyermek, ezért a maga gyermeki módján teszi ezt: követelőzik, hisztizik, parancsolgat, rossz viselkedéssel próbál figyelmet szerezni stb.

  • és ha a szülő enged, ha ráhagyja, akkor egy-egy ilyen helyzetből végül az lesz, hogy már a mindennapi élet egyre több területén ő határozza a feltételeket,

  • amivel viszont nem éri el, hogy elégedettebb legyen és biztonságban érezze magát, hanem pont az ellenkezőjét: egyre bizonytalanabb lesz, mert bármerre megy, sehol nem talál határokat, mint a víz, ami szétfolyik, ha nem ér partot.

És nem arról beszélek, hogy soha semmiben ne engedjünk a gyermeknek. Hanem arról, hogy ne engedjük, hogy a családi erőviszonyok felboruljanak.

Hogyan szerezzük vissza a kontrollt?

Miért akaratoskodik a gyermekünk, mi áll a háttérben? Szimplán csak az életkorából fakad vagy valami más az ok? Hogyan jöjjünk rá, mi is az?

Mit tegyünk, ha elkezd akaratoskodni, parancsolgatni? Hol a határ az engedékenység és a kompromisszum között? Engedhetünk néha vagy legyünk mindig merevek?

Hogyan szabjunk határokat, fegyelmezzünk úgy, hogy ne sérüljön a kapcsolat és hallgasson ránk a gyermekünk?

Ezekre a kérdésekre adtam választ 2023. december 7-én 18 órától az Akaratos gyerekek: Ki az úr a háznál? című online előadáson.

Mit tudhatsz meg az előadásból?

1. Akarat, dac: melyik életkorban mire számíts?

 • Az akarat kialakulása: Mi is az az akarat valójában? 
 • Mi számít akaratoskodásnak és mi nem az? 
 • Hol a határ a gyermek valódi érzelmi, fizikai igényei és az akarata között? 
 • Mikor és hogyan tanulja meg tudatosan használni az akaratát?

2. Önuralom, önállóság, türelem: Hogyan segítsd a fejlődését?

 • Hogyan alakul ki az önuralom és mivel segíthetjük a kialakulását?
 • Miért nem elég megvárni, amíg magától megtanul a gyerek „viselkedni”?
 • Mit ronthatunk el a fegyelmezés és az önuralom kialakítása során?
 • Hogyan válik önállóvá a gyermek, miben segíthetjük őt ebben és mi az, ami semmiképpen ne tegyünk?
 • Ha már képes lenne sok mindenre önállóan, de nem akarja csinálni: Miért lehet ez? Mit tehetünk?
 • Az önuralom és az önállóság fejlődése 1-10 éves korig: Hogyan segítheted a gyermekedet benne?

3. Határok kialakítása: konkrét megoldások

 • Miért szegül ellen a gyerek és mit tegyünk ilyenkor?
 • Hogyan mondjunk nemet a gyereknek úgy, hogy meg is értse (és még tanuljon is belőle), de mindeközben ne sérüljön a jó kapcsolat?
 • Határok és szabályok: hogyan szabjunk világos határokat, mit mondjunk, mivel jelezzünk a gyermekünknek?
 • Mitől borulnak fel az erőviszonyok a családban? És: hogyan állíthatjuk őket vissza?
 • Játszmahelyzetek a szülő-gyermek kapcsolatban: Mik azok és miért alakulnak ki? Mit tehetünk, ha újra ugyanazt a forgatókönyvet játsszuk el újra meg újra a gyerekkel?
 • Amikor a gyermeki kontrollból nagyobb problémák (dühroham, agresszió stb.) lesznek: Hogyan ismerjük fel, ha elszabadult a helyzet, mi okozza ezt és mit tehetünk ilyenkor?
 • Módszerek, amikkel máris elkezdheted a változtatást
 • Megoldások konkrét problémákra: reggeli nehéz elindulás, hosszas esti altatás, állóharc az öltözés körül, a gyerek mindig mások szavába vág, nem lehet tőle két szót váltani senkivel.

Kinek érdemes résztvenni rajta?

ovis

Ha a gyermeked 1-3 éves, a dackorszakban van és nem érted miért ennyire akaratos, mihez kezdj a hisztijével és szeretnél neki segíteni az önkontroll, a türelem elsajátításában és az érzelmei kezelésében, hogy a későbbiekben elkerülhessétek a hatalmi harcokat és a játszmákat.

tini

Ha a gyermeked óvodás vagy kisiskolás és rendszeres a makacskodás, akaratoskodás, ha vannak olyan mindennapi helyzetek, amik megnehezítik az életeteket és nem tudod, hogyan kezeld őket hatékonyan.

Ha az életetek tele van napi szintű játszmákkal, ha úgy érzed, kezd kicsúszni a kezed közül az irányítás. Ha a gyereked rendszeresen ellenszegül, irányítani akar és nem tudod mihez kezdj vele.

türelmetlen gyerek

Ha a gyermeked türelmetlen, nem bír várni, képtelen az önuralomra pedig már képes belátni mit tesz és el is mondja, mégis állandóan konfliktus van abból, hogy nem tud várni. Ha folyton fel akarja hívni magára a figyelmet, ha azért viselkedik rosszul, hogy rá figyeljetek, ha mindent megtesz a negatív figyelemért és nem érted, mi szüksége erre, amikor szereted és mindent megteszel érte.

Hogyan is néz ki ez az egész?

A korábbi előadás felvételét most meg tudod venni a webshopunkból és korlátlan ideig visszanézheted.

Hol találod meg? Egy privát online felületen, amihez a jelentkezést és a fizetést követően kapsz majd hozzáférést (a megtekintéshez és a kérdezéshez Google accountra van szükség)

Mennyibe kerül? Az előadás felvételének ára: br. 3000 Ft. 

A jelentkezés végetér:

óra
perc
másodperc

Jelentkezz most!

Klikk a gombra, töltsd ki az adatokat és már le is foglaltad a helyed! Fizetni átutalással vagy bankkártyával tudsz. A jelentkezést és a fizetést követően küldjük neked a hozzáférést az online előadás felvételéhez.

Scroll to Top