Személyiség és nevelés

Hogyan ismerd meg gyermeked személyiségét és neveld úgy, ahogy számára a leghatékonyabb?

A gyermeknevelés fárasztó dolog. Úgy érzed, rengeteget magyarázol, fegyelmezel, kérsz, győzködsz – és néha mintha teljesen felesleges lenne a dolog. Már ezerszer elmondtad neki ugyanazt, tudod, hogy tudja, mégis csinálja… Már hetek-hónapok óta ugyanazokat a huzavonákat játsszátok végig és hiába próbálkozol, semmi változás… 

Már kezdesz belefáradni.

És nem érted, miért nem működik semmi. Miért van az, hogy annyi mindent olvastál, hallottál, annyi módszert trükköt kipróbáltál, de mintha a te gyerekednél minden másként működne… Mintha ő nem olyan lenne, mint a többi.

És tényleg nem az 🙂

Ő születésétől fogva külön egyéniség, ezért a konzerv megoldások nála nem működnek (mint ahogyan más gyerekeknél sem). Vannak veleszületett személyiségjellemzői és olyanok, amiket az első 5 életéve során sajátít el elsősorban azáltal, hogy megfigyeli a hozzá legközelebb állókat. Az alapkaraktere öröklött ugyan, de az, hogy később egészséges vagy egészségtelen irányba fejlődik, hogy képes lesz-e jó irányba fejlődni, megtanulni a helyén kezelni az adottságait, az rajtunk szülőkön (is) múlik.

Amikor elakadsz a nevelésében, amikor úgy érzed, nála semmi nem működik, valójában nem azért akadsz el, mert nála semmi nem működik, hanem azért, mert nem az ő „nyelvén” szóltál hozzá, nem a személyiségének megfelelő módszereket választottad.

Miért fontos, hogy a személyiségének megfelelően neveljük a gyermekünket?

Azért mert

– így könnyebben megérti, mit is szeretnél tőle,
gyorsabban kapsz tőle reakciót a kéréseidre,
– együttműködőbb lesz a gyermeked,
nem fogod többé úgy érezni, hogy az „egyik fülén ki, a másikon be”
– nem kell mindent ezerszer elmondani, jobban megértitek egymást,
könnyebben fogod tudni kezelni a testvérek közötti különbségeket, mert érted, melyik gyermekednek mire van szüksége, mi motiválja, mire reagál,
– a gyermeked is úgy érzi majd, jobban megérted őt, erősebb lesz a kapcsolatotok,
jobban megérted a motivációit, a viselkedését, többé nem kell azon gondolkodnod „most miért csinálja ezt?!”
– és legfőképpen: azáltal, hogy megismered ki is ő valójában és ennek megfelelően neveled, bátorítod őt arra, hogy ő is ismerje meg önmagát, ezáltal erősödik az önbecsülése, a magába vetett hit és az önbizalom.

Ha elkezded a személyiségének megfelelően nevelni többé nem lesz fárasztó a gyermeknevelés, többé nem kell azt érezned, hogy csak mondod-mondod, csinálod-csinálod, de nem juttok előrébb. Onnantól kezdve végre egy nyelvet beszéltek majd.

 

  

Hogyan legyél hatással a gyermekedre?

Sokan azt hiszik, egy-egy jól begyakorolt mondat, néhány hasznos pozitív nevelési technika segít pontot tenni a hiszti, az akaratoskodás, a fegyelmezetlen viselkedés végére. De hiába beszélsz egy olasznak németül, ha nem érti… A gyermekekkel is az a helyzet, hogy ha nem az ő nyelvén beszélsz, akkor hiába mondod…

Talán részben érti. Talán érti, de nem reagál, mert nem érted a mögöttes hátteret, a motivációt, ezért a szavaid nem váltják ki azt a reakciót, amit szeretnél. Vagy reagál, de nem teljesen azt, amit szerettél volna, esetleg mégis megteszi, amit kérsz tőle, de közben sérül.

De akkor honnan tudhatod meg, mi van rá hatással? Hogyan ismerd meg jobban a személyiségét? Egyáltalán: mit lehet megtudni a személyiségről már kis korban és mi az, amit csak később? Hogyan segítheted, hogy egészséges irányba fejlődjenek a gyermeked veleszületett személyiségjellemzői? Honnan tudhatod, hogy egy-egy viselkedésmód a személyiségéből fakad vagy pedig átmeneti jelenség? És legfőképpen: hogyan találd meg azokat a nevelési módszereket, amik igazán hatással vannak rá?

Ezekre a kérdésekre adok választ 2024. január 11-én 18 órától a Hogyan ismerd meg gyermeked személyiségét és neveld úgy, ahogyan az számára a leghatékonyabb? című online előadáson

Miről lesz szó az előadáson?

1. Alapvető személyiségjegyek: Hogyan ismerd meg a gyermekedet?

 • Mely személyiségjellemzők veleszületettek és hogyan ismerjük fel őket a gyermekünkön?
 • Milyen személyiségjegyek azok, amiket a gyermek az első 5 életévben tanul el tőlünk és hogyan lehetünk hatással erre?
 • Hogyan fejlődik a személyiség 0-18 éves korig, mire számíthatsz?
 • Hogyan támogasd a gyermeked személyiségfejlődését úgy, hogy az egyes jellemzői egészséges irányba fejlődjenek?
 • Önbizalom: Mit tehetsz a gyermeked önbizalmának fejlődéséért kiskortól kezdve? Min múlik az egészséges önbizalom kialakulása? Mit tehetsz, ha a gyermeked visszahúzódóbb?

2. Személyiség és nevelés

 • Honnan tudhatod meg, milyen karakterű a gyermeked, mire számíthatsz tőle? 
 • Hogyan ismerheted meg a gyermeked erősségeit és támogathatod őt abban, hogy az erősségeire építve fejlődjön? 
 • Milyen gyermekhez milyen nevelési stílus illik? Hogyan tudod a leginkább támogatni a gyermeked erősségeit, segíteni, támogatni a fejlődését? 
 • Milyen pszichés igényei vannak a gyermekednek és hogyan elégítheted ki ezeket?
 • Hogyan találd meg a gyermeked személyiségének legmegfelelőbb nevelési módszereket?
 • Hol lehet ezt elrontani és hogyan lehet megjavítani, ha úgy érzed, valahol elcsúszott a nevelés?
 • Elbeszélünk egymás mellett? Mit tehetsz, ha a te személyiséged egészen más, mint a gyermekedé és emiatt elcsúszik a kommunikáció, mintha nem egy nyelven beszélnétek?
 • A nevelés alapja a jó kapcsolat: Hogyan őrizd meg a gyermekeddel a jó kapcsolatot, hogy hallgasson rád nagyobb korában is?

3. Személyre szabott nevelési módszerek

 • Szavak és gyermeknevelés: Milyen szavakkal tudod a gyermekedet a leghatékonyabban rávenni arra, amit szeretnél?

 • Milyen szavakat használj, hogy megértse és megcsinálja, amit mondasz?

 • Hogyan nevelnek gyermeket az egyes karakterek, milyen szófordulatokat használnak, milyen módszereket választanak és hogyan hat mindez a különféle karakterű gyermekekre?

 • Félreértett gyerekek: Miért értjük félre a gyerekeket? Melyek azok a leggyakrabban előforduló helyzetek, amelyekben félreértjük a csecsemőket és a kisgyerekeket és hogyan kezeljük ezeket?

 • Hol csúszik el a kommunikáció a szülő-gyermek kapcsolatban? Miért nem érti meg a gyermeked, mit szeretnél tőle? 

 • Mit ért meg a gyermeked az egyes életkorokban? Hogyan kommunikálj a gyermekeddel a korának megfelelő módon? Milyen mondatokat ért meg a különféle életkorokban és mi az, ami biztosan hatástalan marad nála?

 • Konfliktushelyzetek: az első 5 év során vannak olyan magasabb intenzitású időszakok, amikor a gyermek és a szülő egyaránt feszültebb, amikor az érdekeik, az akaratuk egymásnak feszül, hogyan lehet ezeket a helyzeteket úgy kezelni, hogy mindkét fél pozitív érzésekkel jöjjön ki belőle?

 • Milyen nevelési módszereket válassz a különféle életkorokban, ha pozitív hatást szeretnél elérni?

   

  És természetesen lesz sok-sok példa is konkrét helyzetekre és megoldásaikra különféle karakterű gyerekeknél, hogy lásd a különbséget (pl. nehéz esti lefekvés, konfliktusok a reggeli készülődés során, agresszív a gyerek más gyerekekkel, nem akarja elpakolni a játékait, hiába szólsz rá nem reagál – és még sok más gyakori nevelési helyzet, aminek megnézzük majd a megoldását az egyes személyiségtípusokra szabva)

Kinek érdemes résztvenni rajta?

babaicon

Ha még kicsi a babád, de már most szeretnéd megismerni a személyiségét és megtudni mire számíthatsz a személyiségfejlődés során, hogyan támogathatod azt a legjobban.

ovis

Ha a dackorszakban jártok és úgy érzed, bármit teszel vagy mondasz, valahogy nem igazán van hatással a gyermekedre és úgy érzed, már minden ötletedet elhasználtad, hogy végre valahogy hatással legyél rá.

Ha szeretnéd jobban megismerni a gyermeked erősségeit, támogatni őt abban, hogy az erősségeire építve fejlődjön és ezáltal egészséges önképe és önbizalma alakuljon ki.

Ha úgy érzed nem tudod meggyőzni a gyermekedet, ha úgy látod, mintha nem egy nyelvet beszélnétek és szeretnél ezen változtatni. 

Hogyan is néz ki ez az egész?

A korábbi előadás felvételét most meg tudod venni a webshopunkból és korlátlan ideig visszanézheted.

Hol találod meg? Egy privát online felületen, amihez a jelentkezést és a fizetést követően kapsz majd hozzáférést (a megtekintéshez és a kérdezéshez Google accountra van szükség)

Mennyibe kerül? Az előadás felvételének ára: br. 3000 Ft. 

Jelentkezz most!

Klikk a gombra, töltsd ki az adatokat és már le is foglaltad a helyed! Fizetni átutalással vagy bankkártyával tudsz. A jelentkezést követően küldjük neked a hozzáférést az online előadás felületéhez. 

Scroll to Top