Érzékeny a gyermeked? Hogyan segíts felkészülni a gyermekednek az életre és neveld őt hiperérzékenyként?

A gyermeknevelés nagy kihívás. De még nagyobb kihívás akkor, ha a gyermeked érzékeny. Ha könnyen sírva fakad. Ha már egy erősebb gesztus, egy hangosabb szó is megijeszti. Ha olvas az arcvonásaidból és látod az arcán, hogy megijed egy-egy reakciódtól.

A gyerekek 20%-a hiperérzékenyen születik. Érzékenyebbek a környezeti ingerekre (erőteljesebben látnak, hallanak dolgokat), érzékenyebbek lehetnek a saját belső világukra, érzéseire és fogékonyabbak lehetnek mások érzelmeire, viselkedésére is. Könnyen túltelítődhetnek ingerekkel legyen szó környezeti vagy érzelmekből fakadó ingerekről. 

Emiatt pedig többszörös kihívást jelent a hiperérzékeny gyerekek nevelése:

 1. Segíteni kell nekik, hogy képesek legyenek megküzdeni az őket érő ingerekkel (ami kisgyerekkorban különösen nehéz, amikor még a nem érzékeny gyerekek is könnyen túlingerlődnek)
 2. Meg kell tanítani nekik, mihez kezdjenek az érzéseikkel, érzékenységükkel.
 3. Meg kell tanítani őket, hogyan kezeljék az érzelmeiket, viselkedésüket, amikor túlingerlődnek.
 4. És meg kell tanulniuk mindazt, amit minden más gyermeknek is arról, hogyan viselkedjen, hogyan állja meg a helyét az életben.
 

Hogyan ismerd fel, hogy a gyermeked hiperérzékeny? Mik a hiperérzékenység jelei? 

 • a gyermeked hamar túlterhelődik a külvilág ingereitől megijed a hirtelen zajoktól, fényektől, elfárad a túl sok vagy túl erős ingerektől (pl. játszóház, vásárlás, háttérben szóló zene, tömeg)
 • könnyen zavarni kezdik az olyan apróságok is, mint egy címke pólójában vagy ha valami nyomja az oldalát az ágyban.
 • túlingerlő helyzetekben, társas szituációkban feszültté válik, könnyen szétesik a viselkedése, csapkodni kezd, nem ura önmagának.
 • Iskoláskorban esetleg duzzogóssá válik vagy ingerlékeny lesz, ha egy-egy helyzet túl sok neki.
 • Nehezen viseli a változásokat a napirendben, szokásokban, környezetében (pl. kiborul, ha nem a megszokott fajta bugyit adod rá reggel vagy nem ugyanabból a pohárból iszik, mint amit szeret). Nehezen alkalmazkodik változásokhoz utazáskor vagy költözéskor is.
 • Könnyen megijed váratlan ingerektől.
 • Túlságosan együttérző másokkal: sír, ha egy másik gyerek sírni kezd vagy megüti magát, könnyen elsírja magát egy szomorú mesefilmen.
 • A legjobban akkor érzi magát, ha magában játszhat, a legjobban úgy tanul, ha magában tanulhat. Nem feltétlenül introvertált, de a társaságtól egy idő után túlingerlődik vagy ha másokkal együtt van, nem képes a saját dolgaira (játék, tanulás, feladat stb.) fókuszálni.
 • Fél a hibázástól és a szégyentől, ezért próbál megfelelni az elvárásoknak, tökéletesen teljesíteni mindenben.
 • Észleli mások hangulatát és/vagy átveszi azt, vagy igyekszik megvigasztalni őket.

Ha a fenti jellemzők valamelyike igaz a gyermekedre, akkor jó esély van rá, hogy ő is érzékenyebb az átlagnál.

Mit kell tudni pontosan a hiperérzékenységről? Fejleszthető? Kinövi a gyerek?

Hogyan segítsd a érzékeny gyermekedet a mindennapokban?

Miben kell őt másként nevelned, hogyan kommunikálj vele és mire figyelj, ha a gyermeked hiperérzékeny?

Ezekre a kérdésekre kapsz választ 2024. május 9-én 18 órától az Érzékeny, hiperérzékeny gyerekek nevelése című online előadásomon.

Mindegy, hogy a gyermeked még kicsi vagy már óvodás, esetleg iskolás, ebben az előadásban számtalan módszert mutatok majd, hogyan támogasd őt a fejlődésben, vedd figyelembe a speciális igényeit, tanítsd meg az érzelmei kezelésére és neveld őt anélkül, hogy azzal lerombolnád az önbizalmát, szégyenérzetet keltenél benne vagy túlságosan visszahúzódóvá válna.

Miről lesz szó az előadáson?

1. Hiperérzékenység, érzékenység: Hogyan ismerd fel, mit kell tudni róla?

 • Mik a hiperérzékenység jelei kisgyermekkorban, miről ismerhetjük fel akár már csecsemőkorban is és hogyan iskoláskorban vagy akár felnőttként saját magunkon?
 • Mit okoz a hiperérzékenység, mit tapasztalhatunk a gyerek viselkedésében?
 • Fejleszthető-e a hiperérzékenység, hogyan segíthetsz a gyermekednek?
 • Mi NEM a hiperérzékenység, mivel szokták gyakran összetéveszteni?
 • Érzékeny a gyerek vagy csak az életkorának megfelelően viselkedik? Hogyan döntsd el?
 • A hiperérzékenység 4 típusa: melyikre mi jellemző?
 • Hiperérzékenység vagy szenzorosság: hogyan lehet megkülönböztetni egymástól?
 • Hiperérzékenység és egyéb fejlődési eltérések, zavarok (pl. ADHD, idegrendszeri fejlődési lemaradás, autizmus spektrum): együtt járnak vagy nem? Mik a hasonlóságok, mik a különbségek?

2. A hiperérzékeny gyerekek fejlődése, viselkedése

 • Mire számíthatsz a hiperérzékeny gyermeked fejlődésében az egyes életkorokban? Miben más? 
 • Miért viselkednek a hiperérzékeny gyerekek másként? Hogyan reagálj erre?
 • Mit tapasztalhatsz a gyermeked társas kapcsolatainak fejlődésében? Miben  különbözik? Hogyan segítsd őt a beszokásban, barátkozásban, ha a többiek jelenléte, viselkedése erős ingerként hat rá?
 • Milyen pszichés igényei vannak a hiperérzékeny gyermekednek és hogyan elégítheted ki ezeket?
 • Mire számíthatsz a gyermeked fejlődése során 0-18 éves korig? Mi okozhat kihívást?
 • A hiperérzékeny gyerekek erősségei: miben jók ők és hogyan segíts nekik kihozni ezekből a képességekből a legjobbat? 
 • Hiperérzékeny szülők: a hiperérzékenység gyakran genetikailag is öröklődik, tehát a hiperérzékeny felnőtteknek a gyermekei is megöröklik ezt a képességet. Ez pedig kihívást jelent a gyermeknevelés során, hiszen egy gyermek extra ingermennyiséget jelent az életedben és lefárasztja a többletingereket nehezen feldolgozni tudó szülőt, illetve, ha eddig voltak megküzdési stratégiáid a téged túlingerlő helyzetekre, illetve a pihenésre, a gyermeked megnehezítheti ezt. Mit lehet tenni? Erről is beszélek majd az előadásban.

3. Hiperérzékeny gyerekek nevelése

 • Milyen nevelési módszerek okozhatnak problémát egy hiperérzékeny gyereknél és miért?

 • Mi az, amire hallgat, ami segíthet a nevelése során?

 • 6 módszer, ami minden esetben segít, amivel hatással lehetsz a hiperérzékeny gyermekedre

 • Hiperérzékeny totyogók: Hogyan segíts a hisztis, könnyen túlfáradó kisgyerekednek?

 • Hiperérzékenység óvodáskorban: mit tehetsz az önuralom kialakulásáért és hogyan segítsd őt a beszokásban, ovis problémák megoldásában és az együttműködés fejlesztésében?

 • Hogyan segítsd a hiperérzékeny gyermekedet iskoláskorban? Mit várhatsz el tőle és mit nem? Hogyan válasszatok iskolát?

 • Hogyan kezeld a konfliktushelyzeteket, az érzelmileg „túl sok” szituációkat, ha  a gyermeked érzékenyen reagál ezekre?

 • Milyen nevelési módszereket válassz, ha pozitív hatást szeretnél elérni?

   

  És természetesen lesz sok-sok példa is konkrét helyzetekre és megoldásaikra hiperérzékeny gyerekeknél. (pl. nehéz esti lefekvés, konfliktusok a reggeli készülődés során, viselkedés idegen helyen, agresszív a gyerek más gyerekekkel, nem akarja elpakolni a játékait, hiába szólsz rá nem reagál – és még sok más gyakori nevelési helyzet, aminek megnézzük majd a megoldását)

Kinek érdemes résztvenni rajta?

babaicon

Ha még kicsi a babád és esetleg sejted, hogy hiperérzékeny (mert te is az vagy, vagy mert nagyon érzékeny a zajokra, fényekre) és szeretnéd megtudni mire számíthatsz a fejlődése, nevelése során, hogyan támogathatod azt a legjobban.

ovis

Ha a dackorszakban jártok és úgy érzed képtelenség kezelni az érzelmi viharok, hisztik, ellenkezések áradatát és szeretnéd megtudni hogyan segíts ebben az időszakban a hiperérzékeny gyermekednek.

Ha szeretnéd jobban megérteni a hiperérzékeny gyermekedet és megtalálni a neki megfelelő nevelési módszereket.

Ha nehezen birkózol meg a saját hiperérzékenységeddel is, és azért a gyermekedé még nehezebb diónak bizonyul számodra, ezért jó lenne magadról is, róla is többet tudni.

Mikor lesz és hol?

Az előadás időpontja: 2024. május 9. csütörtök 18-20:00

A helyszín:
 Egy privát online felületen, amihez a jelentkezést és a fizetést követően kapsz majd hozzáférést (a megtekintéshez és a kérdezéshez Google profilra – Youtube vagy Gmail azonosító – van szükség)

Mennyibe kerül? Az előadáson való részvétel díja: br. 3000 Ft.  

Lehet majd kérdezni? Igen, az előadás alatt hozzászólásban tudsz majd kérdezni.

Nem érek rá aznap. Vissza tudom nézni utólag is? Igen, a zárt felületen az előadást követő 3 hónapban vissza tudod nézni a teljes felvételt.

Jelentkezz most!

Klikk a gombra, töltsd ki az adatokat és már le is foglaltad a helyed! Fizetni bankkártyával tudsz. A jelentkezést követően küldjük neked a hozzáférést az online előadás felületéhez.

Scroll to Top