Ismerd meg a kamaszodat! Hogyan értsd meg kamasz gyermeked viselkedését és legyél rá hatással tinédzser korban?

Bencét újabban semmi nem érdekli, folyton fáradt, lusta, csak akkor tűnik boldognak, ha a haverjaival mászkálhat vagy velük chatel, videótelefonál.

Luca bezárkózik a szobájába és egyfolytában csak a barátnőivel trécsel, ha kérünk tőle valamit visszabeszél. Korábban tele volt tervekkel, most meg csak a vállát rángatja, ha az iskoláról kérdezzük.

Andris csendes gyerek, segít itthon is, az iskolában is elboldogul, de abbahagyta az edzést és mostanában folyton csak Xboxozik vagy a telefonját nyomogatja.

Mira újabban nagyszájú, visszabeszél, elmászkál, füllent, nem bírunk vele.

Szülőként azt hisszük, a kamaszgyerekekkel már könnyebb, mert sok mindenben önállóak – és ez így is van. Ugyanakkor a kamaszkor egészen új problémákkal szembesít minket szülőként : a gyerek néha felnőtt néha még gyerek, néha magabiztosnak tűnik, máskor bizonytalannak, néha segítőkész és motivált, máskor semmire nem lehet rávenni.

Mintha kétféle személyiség lenne. 

Ugyanakkor egyre nagyobb a nyomás és a felelősség is mind rajta, mind rajtunk. Iskolai feladatok, kötelezettségek, diákmunka, továbbtanulás, párkapcsolatok… A nyomás stresszt eredményez, amit ő még nem mindig tud kezelni és mindeközben küzd a kamaszkorral járó testi és lelki változásokkal egyaránt. 

Ezeket gyakran kisebb jelentőségűnek gondoljuk holott például a rohamos növekedés és a hormonális változások élettani lustaságot eredményeznek, ami miatt valóban lassabb, fáradékonyabb lesz a gyerekünk és ami miatt valóban lehetnek olyan időszakok, amikor jelentősen nagyobb az alvásigénye. Nem azért, mert lusta és nem akar felkelni, hanem azért, mert tényleg nem tud.

Mindeközben az önállósodással, a társas nyomással és a digitális világból eredő terheléssel, nehézségekkel is meg kell küzdenie.

Kamasznak lenni nehéz. De egy kamasz szülőjének lenni, még nehezebb.

Hogyan lehetne könnyebb? Hogyan lehetnél hatással a kamasz gyermekedre (akire látszólag már se a szép szó, se a fenyegetés nincs hatással)?

Mihez kezdj a tiszteletlenséggel, a szemtelenséggel?

Hogyan reagálj, ha már nem érdekli az iskola, ha nem akar tanulni?

Mit tehetsz, ha már csak a barátai érdeklik?

És hogyan kezeld az olyan kamaszkorban már fel-fel bukkanó helyzeteket, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a drogok, a veszélyes helyzetek keresése vagy éppen az evészavarok?

Mit tehetsz, ha úgy látod teljesen maga alá temeti a közösségi média vagy a játékok?

Hogyan segíts neki olyan kamaszkort teremteni, ami biztonságosan vezeti át a felnőttkorba?

A kisgyermekkorban jól működő pozitív gyermeknevelési módszerek ebben a korban is sokat segíthetnek. Csak éppen másra és másként van szükség, mint a kamaszkort megelőzően.

Meg kell értened és el kell fogadnod, miben is más kamasznak lenni, mint gyermeknek és eszerint kell segítened őt. Hogyan csináld? Erről lesz szó ebben az előadásban.

  

Te is így érzed?

→  hiába próbálsz a lelkére beszélni csak a szemét forgatja, 

→ folyton azon jár az eszed, mi lesz így vele, ha ennyire nem érdekli senki és semmi,

→ úgy érzed, minden igyekezeted ellenére elsodródott mellőled és aggódva nézed, hogy egy-egy rosszul nevelt társa milyen rossz hatással van rá,

→ a korábban működő szabályaitok, gyermeknevelési módszereitek nem működnek,

→ állandó a feszültség és a vita közöttetek és nem tudod meggyőzni,

 már eleged van abból, hogy bármit próbálsz nem jutsz előre.

Ebben az előadásban bemutatom azokat a hatékony pozitív nevelési eszközöket, amelyekkel hatással lehetsz a legmakacsabb kamaszra is és amely segít nektek elindulni a változtatás útján.

Miről lesz szó az előadáson?

1. Ismerd meg a kamaszodat!

 • Mi is történik valójában kamaszkorban a gyermek agyában és lelkében?
 • Hogyan változik meg a viselkedés 13-14 éves korban, mi ennek az oka és mi a különbség a fiúk és a lányok között? 
 •  Miért beszél vissza a kamasz és mihez kezdjünk ezzel?
 • Testi és fiziológiai változások a kamaszkorban és hatásuk a gyermek viselkedésére
 • Leválás a szülőkről: Hogyan történik, hogyan támogassuk és hogyan őrizzük meg mégis a jó kapcsolatot?
 • Miért nem hallgat a kamasz a szüleire (és vajon elérhető, hogy mégis hallgasson)?
 • Min változtass kamaszkorban, hogy hatással tudj lenni a gyermekedre?
 • Felelősség: az egyik kamaszt egyáltalán nem érdekli, a másik túl komolyan veszi – hogyan találjátok meg az arany középutat?
 • Identitáskeresés: Mi is ez pontosan és hogyan támogasd kamasz gyermekedet benne?

2. Pozitív gyermeknevelés kamaszkorban

 • Milyen nevelési módszerek hatásosak még tizenéves korban is?
 • Hogyan kezeld hatékonyan az ellenkezést, a szabályok be nem tartását, hogyan állíts fel határokat és milyen következményeket helyezz kilátásba?
 • Milyen hatásai vannak a túlzott digitális eszközhasználatnak kamaszkorban és hogyan húzz határt ebben?
 • Hogyan határozzatok meg szabályokat a tanulásra, hazaérésre vonatkozóan?
 • Mit tegyél, hogy a gyermeked résztvegyen a házimunkában?
 • Hogyan kezeld az akaratoskodást, dührohamot ebben a korban?
 • Honnan tudhatod, ha a tizenéves gyermeked bajba került és miként segíthetsz neki (akkor is, ha nem mond otthon semmit)?
 • A barátok, haverok hatása: mit tehetsz, ha rossz irányba viszik egymást, hogyan változtathatsz ezen?
 • Ha semmi sem érdekli: miért van és hogyan reagálj erre?
 • Szorongás kamaszkorban: hogyan segítsd át a gyermekedet a nehéz helyzeteken?
 • Mit tegyél, hogy kiegyensúlyozottan élje át a gyermeked a kamaszkort, ugyanakkor legyen lehetősége megélni mindazt, amire ebben a korban szüksége van?

Kinek érdemes résztvenni rajta?

kamaszok pozitív nevelése

Ha a gyermeked kifordult önmagából már semmi nem érdekli, ami korábban, nem tudod semmire rávenni, csak a saját dolgai, a barátai vagy a saját kis világa érdekli és úgy érzed, teljesen elveszíted vele a kapcsolatot.

kamaszok pozitív nevelése

Ha a kamasz gyereked túl sokat foglalkozik a külsejével, másokhoz hasonlítgatja magát, láthatóan önbizalomhiányos, esetleg megváltoztak az étkezési szokásai vagy extrém módon edzésbe kezdett, vagy esetleg azt látod, hogy inkább visszahúzódik, mert nem tud megbarátkozni a külsejével vagy a tulajdonságaival.

kamaszok pozitív nevelése

Ha a gyermeked mindig csak a barátaival lóg vagy csak a lányok/fiúk érdeklik és úgy látod, képtelenség hatással lenni rá, csak a többiek véleményére hallgat, csak ahhoz van kedve, amit a többiek csinálnak. Vagy ha szeretnéd elkerülni, hogy így legyen.

Ha a gyermeked állandóan a telefonján, a számítógépen vagy a konzolon lóg és belefeledkezik a virtuális világba, emiatt viszont semmi más nem érdekli

Hogyan is néz ki ez az egész?

A korábbi előadás felvételét most meg tudod venni a webshopunkból és korlátlan ideig visszanézheted.

Hol találod meg? Egy privát online felületen, amihez a jelentkezést és a fizetést követően kapsz majd hozzáférést (a megtekintéshez és a kérdezéshez Google accountra van szükség)

Mennyibe kerül? Az előadáson való részvétel díja: br. 3000 Ft. 

Jelentkezz most!

Klikk a gombra, töltsd ki az adatokat és már le is foglaltad a helyed! Fizetni bankkártyával vagy átutalással tudsz. A jelentkezést követően küldjük neked a hozzáférést az online előadás felületéhez. 

Scroll to Top