Szófogadásra tanítás pozitív neveléssel

Gyermeknevelés kiabálás, könyörgés, büntetés, fenyegetés, állandó fegyelmezés nélkül: Hogyan?

Mira okos kislány, az óvónénik nem győzik dicsérni. De amikor hazaér, mintha kicserélték volna: visszabeszél, soha nem azt csinálja, amit kérnek tőle, folyton a szüleit nyúzza.

Marci igazi belevaló kisfiú. Sokat szaladgál, imád focizni, futóbiciklizni. Csak éppen képtelenség megállítani. Az egész nap arról szól, hogy rá kell szólni valamiért, mert mindig csinál valamit (és persze mindig pont azt, amit nem kéne). 

Dorka tündéri kislány, semmi gond nincs vele. De amikor eljön az este, mintha kicserélték volna: órákig képes húzni az időt lefekvés előtt, 2-3 órás nonstop altatásokkal telik az este, már mindenki nagyon fáradt.

Kolos anyukája úgy érzi, ha rendes hangon kér valamit, arra már nincs semmi reakció, csak akkor reagál a kisfia bármilyen kérésre, ha már eleve emelt hangon szól hozzá vagy kiabál.

– helyzetek, amik sok családban mindennapinak számítanak (és talán te is találsz közte olyat, ami ismerősnek tűnik).

Persze ilyenkor jönnek a (rossz) tanácsok mindenhonnan:

„Legyél szigorúbb!”

„Büntesd meg!”

„Azért ilyen, mert nem vagy elég szigorú.” vagy a kedvencem, az:

– „Azért ilyen, mert hagyod…” (Már hogy hagynám? Magától csinálja!)

„Legyél következetesebb!” és a gyakori:

„Ha én ilyesmit csináltam, a szüleim rögtön büntetésbe küldtek.”

De valójában mi a gond? 

Miért van, hogy elakadsz? Miért van, hogy hiába vagy szigorú, következetes, büntetsz, fenyegetsz, megbeszéled vele, elmagyarázod, könyörögsz, felemeled a hangod vagy akár még fejen is állsz, hátha az beválik, de valahogy úgy érzed, egyik sem igazán hatásos?

És persze olvasol a sok újfajta módszerről is, amik szelídebbek, nem okoznak problémát a gyereknél, de valahogy úgy érzed, a ti helyzetetekre nem igazán alkalmazható, a te gyerekednél úgyse úgy működne, mint másoknál.

De akkor mit lehet tenni? Hogyan neveljünk kiabálás, fenyegetés, könyörgés – azaz konstans idegbaj nélkül?

A megoldás (ezen nem fogsz meglepődni, mert már 1000x hallottad tőlem): a pozitív gyermeknevelés.

De mi is ez valójában? Mi a célja? Milyen módszereket foglal magában? És mi a gond a régi tekintélyelvű büntető-jutalmazó neveléssel? Mit okoz az egyik és mit a másik? Le lehet állítani rendetlenkedő gyereket, lehet-e fegyelmezni pozitív módon is? Vagy tényleg csak a szigorból ért a gyerek? Vagy lehet másként is? Erről lesz szó ebben az előadásban.

  

Te is így érzed?

→  ha szépen beszélsz a gyermekeddel a viselkedéséről, az egyszerűen nem működik? 

→ unod már, hogy állandóan azon gondolkozol, mi lesz így a gyermekeddel, ha ennyire nem lehet rá hatni?

→ úgy érzed, az állandó fegyelmezéssel, rászólással, emelt hangnemmel bántod a gyermekedet, érzelmi sebeket okozol neki?

→ nem találod a megfelelő egyensúlyt a gyengéd és a határozott hangnem között?

→ belefáradtál abba, hogy próbálod mindezt megoldani.

Ebben az előadásban bemutatom azokat az egyszerű, de rendkívül hatékony pozitív nevelési eszközöket, amelyekkel elindulhattok a változtatás útján.

Nincs szükség büntetésre ahhoz, hogy a gyermeked jól nevelt legyen…

Ehelyett van egy módszer, amit bátran használhatsz a nevelésre:

-Ésszerűtlen és hatástalan intézkedések nélkül…

-Kemény és igazságtalan büntetés, fenyegetés és kiabálás nélkül…

-Anélkül, hogy attól attól kéne tartanod, hogy érzelmi kárt okozol a gyermekedben, vagy kettőtök kapcsolata sérül…

-És anélkül, hogy tartanod kéne attól, hogy „elrontod” a gyermekedet.

Ez a módszer nem büntetésen vagy jutalmazáson alapul, hanem a kapcsolat, a tanulás és a leckék átadása áll a középpontjában.

Miről lesz szó az előadáson?

1. Pozitív gyermeknevelés alapok

 • Mi az a pozitív gyermeknevelés, milyen módszereket foglal magában?
 •  A kapcsolatra építő nevelés ereje: hogyan erősítsd meg a kapcsolatot gyermekeddel úgy, hogy együttműködőbbé váljon tőle? 
 • Hogyan alapozd meg a pozitív gyermeknevelést csecsemő- és totyogókorban (2 éves korig)?
 • Mit tehetsz, ha a gyermekeddel valahogy elcsúsztak a dolgok és úgy érzed, csupa konfliktus a nevelés?
 • A körülmények hatása: milyen életmód, közeg az, ami a legjobban támogatja a gyermeked pozitív nevelését és hogyan teremtsd meg az? (se sok pénzre, se rengeteg időre nem lesz szükséged hozzá)
 • Pozitív nevelési módszerek életkorok szerint példákkal 0-18 éves korig

2. 3 lépéses módszer a gyermeked viselkedésének megváltoztatásáért (példákkal!)

Megtanítok egy olyan 3 lépéses módszert, ami segít bármilyen helyzetben megtanítani a gyermekednek a helyes viselkedést.
A 3 lépés:

1. Találd meg az okokat! A gyerekek nem hobbiból viselkednek rosszul, mindig van oka a nem megfelelő viselkedésnek. Akkor fogsz tudni megfelelően válaszolni, ha megtalálod mi az. Különben a gyermeked egyedül marad az érzéseivel, amikkel éppen küzd.

2. Mit akarok tanítani a gyermekemnek ebben a pillanatban? Milyen leckét akarok átadni? Ez a gyermeked nem megfelelő viselkedését egy lehetőséggé alakítja át, amelyben növekedhet, fejlődhet, tanulhat.

3. Hogyan tudnám megtanítani ezt a leckét a gyermekem számára legmegfelelőbb módon? Ha ezt meg tudod válaszolni, az segít kiválasztani azt a módot, ami a gyermeked számára nem okoz fájdalmat, de segít a viselkedése megváltoztatásában.

Az előadásnak ebben a részében segítek abban, melyik életkorban hogyan válaszold meg ezt a három kérdést és mutatok egy sor példát arra, amilyen helyzetekben jól használhatod.

3. Pozitív fegyelmezés a gyakorlatban

 • Hogyan kezeljük hatékonyan az agressziót, hazudozást, az utasítások be nem tartását vagy bármilyen más tiszteletlen viselkedést?
 • Mi a teendő, ha gyermeked átlép egy határt… hogy szégyenkezés és hibáztatás nélkül vállalja a viselkedését? Hogyan taníthatod meg neki, hogy megértse, miért helytelen, amit tett?
 • Hogyan változtasd a mindennapi kihívásokat szívből jövő tanítási pillanatokká gyermekeddel?
 • Hogyan vess véget gyermeked csúnya beszédének, a csúfolódásnak és segíts neki megérteni szavai másokra gyakorolt hatását?
 •  Hogyan használd a pozitív megerősítést gyermeked jó viselkedésének ösztönzésére?
 • Bizalomépítő terv az őszinteség ösztönzésére nyílt és nem konfrontatív kommunikációval.
 • Hogyan lehet véget vetni a folyamatos alkudozásnak (alvásidő, meghosszabbított kijárási tilalom, extra képernyőidő stb.)?
 • Pozitív és konstruktív alternatíva időhúzás és „lefagyás” ellen (amikor juszt se csinálja, amit kérsz, inkább dacol veled)
 • Mit tehetsz, hogy ne sértsd meg gyermeked önbecsülését és ne gyengítsd a vele való kapcsolatodat, de közben mégis hatással legyél rá?
 • Hogyan használd a következményeket tanításra, ne pedig büntetésre?
 • Hogyan bátorítsd gyermekeidet kényeztetés és jutalmazás nélkül?

Kinek érdemes résztvenni rajta?

türelmetlen gyerek

Ha a gyermeked önuralmával problémák vannak, képtelen várni, emiatt folyton konfliktusaitok vannak, mert nem elég türelmes vagy állandóan fel akarja hívni magára a figyelmet akár negatív módon is és emiatt nehéz fegyelmezni vagy hatással lenni a viselkedésére.

akaratos gyerekek

Ha folyton a gyereked akar irányítani, úgy érzed, mintha átvette volna a hatalmat a családban, mindenből vita van, valahogy mindig az az érzésed van, hogy állandóan engedsz, a gyerekednek mégsem jó semmi, mindig még tovább tolja a határokat.

Ha a gyermeked még kicsi (0-3 éves) és szeretnéd már most elsajátítani a pozitív nevelés alapjait, megalapozni a későbbi jó kapcsolatot és olyan módszereket tanulni, amiknek segítségével képes leszel óvodás- és iskoláskorban is támogatni a nevelését.

Ha a gyermeked már óvodás vagy iskolás és szeretnéd őt új módszerekkel hatékonyabban nevelni vagy úgy látod az eddigi nevelési módszerekkel már nem tudsz rá hatással lenni.

Hogyan is néz ki ez az egész?

A korábbi előadás felvételét most meg tudod venni a webshopunkból és korlátlan ideig visszanézheted.

Hol találod meg? Egy privát online felületen, amihez a jelentkezést és a fizetést követően kapsz majd hozzáférést (a megtekintéshez és a kérdezéshez Google accountra van szükség)

Mennyibe kerül? Az előadás felvételének ára: br. 3000 Ft. 

A jelentkezés zárul:

nap
óra
perc
másodperc

Jelentkezz most!

Klikk a gombra, töltsd ki az adatokat és már le is foglaltad a helyed! Fizetni átutalással vagy bankkártyával tudsz. A jelentkezést követően küldjük neked a hozzáférést az online előadás anyagához. 

Scroll to Top